top of page
Søg

Derfor er grænser så vigtige!

Opdateret: 4. jun. 2023

For når du ikke sætter dine grænser og derved lever afgrænset, er dit indre som en åben slikbutik og som en tyv om natten kan alle lækkerierne blive taget fra dig.


Lækkerierne kan være dig, dine ressourcer og din integritet. Når man ikke siger fra og sætter sine grænser, mister man sig selv og det kan gøre naller rent følelsesmæssigt.


Af forskellige årsager er vi bange for at sige fra og afvise andre. Når vi er bange, er vi styret af frygt, denne frygten har to aspekter. Enten frygter man at miste hvad man har, eller også frygter man, at man ikke får hvad man gerne vil have.


En af konsekvenserne ved ikke at sætte eller holde sine grænser er, at man kan ende ud i stress fordi man mister en masse ressourcer og kravene derved let overstiger disse. Dit nej er dit værn mod ressourcetab eller tab af din integritet. Når du evner at sige nej er du mere autentisk og troværdig, fordi du netop er tro mod dine værdier.


Et godt sted at starte med at lære at sætte sine grænser er derfor at få afklaret sine værdier og blive bevidst om og hvad der virkelig er vigtigt for en. Samtidig må man også blive bevidst om den frygt der forhindrer en i at sige fra og sætte sine grænser.


Når man for eksempel gentagende gange i løbet af dagen siger ja hvor man mener nej og ikke får sagt fra, opbygger man en aggression i sit system, som giver en følelse af vrede. Med vreden bliver man enten passiv aggressiv, indad – eller udadreagerende.


Eksempler på hvem det kan være svært at sige fra overfor:

  • Forældre

  • Kæreste/kone/mand

  • Autoriteter

  • Arbejdsgiver

  • Sit barn/børn


Lær at sætte sunde grænser


Det handler om valg, så husk du må fravælge andre for at tilvælge dig selv!


Ikke at sige fra er nemlig at fravælge sig selv. Man kan sige at når man ikke siger fra lever man begrænset på den måde, at man fra holder sig selv i at gøre hvad kunne tænke sig eller har lyst til at gøre. Igen er man ikke tro mod sig selv og sine værdier. Man krænker sin egen integritet og det gør noget usundt ved selvværdet og den mentale sundhed.


Lige såvel når man ikke sætte grænser overfor sine børn kan det have kedelige konsekvenser og det ender nemt ud i det vi kalder curling. Her lærer barnet ikke selv at sætte grænser og så bliver det naturligvis også svært at respektere eller forstå andres grænser. Her kan barnet udvikle en adfærd hvor det blive selvoptaget, aggressivt og til tider indad – eller udadreagerende.


Når man er bange for eller har modstand på at sætte grænser forsøger man naturligvis at undgå konfrontationen. Det kan være undgåelsesadfærd og forsvarsmekanismer som uærlighed, udeladelser og bortforklaringer, man tager ikke ansvar for sine egne følelser, behov og værdier.


Når man uden frygt, sætter sine grænser ved at gøre det på en venlig og diplomatisk måde hvor man ikke krænker andre. Så vokser ens selvrespekt, fordi man værner om sin integritet og samtidig øges selvværdet markant.


At få styrket sin integritet er:

  • Befriende

  • Selvkærligt

  • Troværdigt

For at kunne sige fra og måske på bedre måde end tidligere, må du opdage dig selv og blive klogere på dine værdier, hvorfor og hvad du frygter ved at sætte grænser. Så hvis du har lyst til at komme mere hjem og stå stærkere i dig, med styrket integritet og indre power, så vil jeg rigtig gerne hjælpe dig. Ring til mig på 206544630 eller kontakt via min hjemmeside og jeg kontakter dig indenfor 24 timer.


Kh. Matheuz Cosmos


49 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page