top of page
Søg

Et sundt sind er en sund krop.

Opdateret: 4. jun. 2023

De 3 M’er: Mad, Motion og Meditation


Buddha sagde noget meget klogt. ”To keep the body in good health is a duty ... otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear.” Vi skal være gode ved vores kroppe, hvis vi skal have det godt med os selv. Og det er selvfølgelig lettere sagt end gjort i en verden, hvor det er svært at droppe dårlige vaner og lige så svært at tage sig sammen til at dyrke de gode. Men måske behøver det ikke at være sådan.


Gode vaner lidt ad gangen


Den bedste måde at ændre dårlige vaner er ved at ændre dem lidt efter lidt. Det sværeste er at stoppe eller begynde at gøre noget fra den ene dag til den anden. Du kan derfor sætte dig for, at du fra i morgen vil gøre bare én god ting for dig selv – og din krop. Sæt barren lavt. Det kan fx være at spise en appelsin, tage et langt bad, gå en tur med hunden. Det skal altså IKKE være, at du fra i morgen skal kvitte smøgerne, droppe kagen eller blive maratonløber. Gør bare én god ting for dig selv hver dag, hvor du er bevidst om, at du nu gør noget godt.


Mad


Det er så populært at sige: ”Du bliver, hvad du spiser”. Og vi får alle sammen at vide, at vi skal spise 6 om dagen, grønne grøntsager, fibre, fisk og helst en hel kålmark. Og det er også alt sammen helt rigtigt. MEN start med at fokusere på, hvad der ikke gør dig godt. Det viser sig nemlig, at rigtig mange mennesker spiser noget, de i virkeligheden ikke kan tåle. Og det giver faktisk dårligt humør, lavt selvværd, angst og nedsat energi. Vi lever i et land med et fuldstændig unaturligt overforbrug af mælke- og kornprodukter, men faktisk er det de færreste, som tåler mælk og korn (gluten) særlig godt. Så prøv at erstatte med nogle veganske eller glutenfri produkter (som du kan købe i alle supermarkeder), og se, hvad der sker. Gør det kun til et af dagens måltider – fx glutenfri havregryn med havremælk til morgenmad. Sæt barren lavt.


Motion


Man bliver glad, når man rører kroppen. Det allersværeste (for ALLE) er bare at komme i gang. Komme ud ad døren, i centret, til træning. Eller bare få meldt sig til. På YouTube findes der virkelig mange fede videoer, hvor du kan dyrke alle former for motion fra yoga til dans og styrketræning. Det er utroligt nemt, og du kan gøre det, når du vil – uden andre ser på. Der findes endda nogle programmer, som varer under 10 minutter.

Det kan nogle dage være dén ene gode ting, du skal gøre for dig selv.


Meditation


På YouTube finder du gode meditationer, som kan få dig til at slippe bekymringerne og komme helt ned i kroppen. Altså være i nuet. Det viser sig nemlig, at meget af det, der stresser os, er tanker om fremtiden eller fortrydelser fra fortiden. Vores store danske filosof Søren Kierkegaard sagde: Du skal være nærværende i det nærværende i stedet for at være nærværende i det fraværende. Og det betyder netop, at du skal være til stede her og nu. Det er svært for de fleste, men det kan meditationer hjælpe dig med. En god idé kan også være at være kreativ – spille musik, strikke, hækle, male. Det kan nemlig ligesom meditation få dig til at glemme tid og sted – og bare være her og nu.


Gør hver dag én god ting for dig selv. Lad, som om du elsker dig selv. (Du behøver ikke gøre det; bare lad som om). Den gode ting kan være en af de 3 M’er: Mad, Motion, Meditation. Bare 10 minutter; eller 2. Sæt barren lavt – så er det så meget lettere at hoppe over.


Kunne du tænke dig at arbejde dybere og mere holistisk med dig selv, så kan jeg anbefale dig mit M.I.K.S. Forløb, som du kan finde HER!


mentalsunhed, et sundt sind i en sund krop64 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page