top of page
Søg

Tankespind eller tankemylder!

Opdateret: 4. jun. 2023

Det sikkert noget du kan genkende og måske lider du selv af tankespind eller tankermylder. Det kan være ganske ubehagelig og til tider vanskeligt at slippe af med.


Jeg tænker 😊 du genkender det siden du læser med nu, måske med et håb på en større viden eller en løsning omkring tankespind. I bloggen vil jeg kortfattet forsøge at dele min viden omkring emnet, så du får så meget med som muligt.


Hvad er tanker?

Tanker er konstruktioner som opstår i hjernen, de er en del af kognitionen som primær relaterer til de processer vi har i forbindelse med vores hukommelse, sanseindtryk, forståelse, bearbejdning, indre dialoger, billeder og forestilling. Det er megainteressant, fordi hjernen ikke kan kende forskel på vores forestilling/fantasi og virkelighed.


Et eksempel: ”Nu skal du IKKE tænke på en lyserød elefant!”

Ja hvad skete der lige der?


Når hjernen ikke kan skelne mellem fantasi og virkelighed er det blandt andet derfor nogen bliver bange når de sover og har mareridt, man kan sige at man kommer først ud af mareridtet når man vågner, hvad det er man vågner op fra eller op til? – Dette vil jeg ikke

hjernen

kommer nærmere ind på nu.


Når der er en tanke, opstår der forskellige og midlertidige former for særlig aktivitet i hjernen, dem kan man måle med en speciel skanner. Man kan sige at aktiviteten består af elektriske impulser, nerveceller som udløser en kemisk substans med øget blodgennemstrømning visse steder i hjernen. Ved målinger viser det sig faktisk at mennesket tænker mellem 60 – 80.000 tanker i døgnet.


Tanker skaber følelser og følelser skaber tanker, på den måde er de forbundet. Så lad os lege med tanken om, at tankerne er negative og destruktive. Så kræver det ikke den store videnskab at forstille sig, hvordan man kan gå rundt og have det i løbet af dagen, eller for nogen, det meste af livet.Hvorfor får man dårlige tanker?

Ofte er det vanskelige følelser og vores forestillinger om sorg, frygt, angst og frustration som er startskuddet til et tankespind, man kan også kalde dem katastrofetanker eller bekymringer.


Sådanne negative tanker kan udspringe af en historie, oplevelse eller livssituation som præger vores verdensbillede og dermed vores måde at tænke om den givende situation. Paradoksalt nok, tror man, at man kan løse problemet ved at tænke sig ud af det. En måde at tage hånd om det på. Det virker ikke, for det er ikke muligt at løse problemet med det der skabte problemet.Hvad kan man gøre?

Man kan lære at ændre sit tanke mønstre, fordi mange af tankerne er indgroet vaner der er indlært i løbet af opvæksten, de kører bare i ring ubevidst inden i hovedet. Hvis de opleves uhensigtsmæssigt eller forstyrrende kan man forsøge sig med følgende:

  • Lær dig selv at bryde tanken når du registrer den

  • Mind dig selv om at det bare er en tanke

  • Giv eventuelle bekymringer et kritisk tjek

  • Skift fokus til et sted i kroppen

  • Meditere

Er det ikke muligt selv at slippe tankerne eller ændre dem til noget med værdi, så kan det ofte kræve hjælp fra en professionel terapeut. Som NLP-psykoterapeut arbejder jeg selv professionelt indenfor dette område. Flere af mine klienter fortæller ofte at de efter et forløb er begyndt at tænke anderledes. Hvis du kunne tænke dig at ændre din måde at tænke på eller regulerer din måde at se verden på, så hjælper jeg dig hjertens gerne, det eneste du skal gøre er at udfylde kontaktformularen her: KONTAKT eller send mig en sms, alternativt ring til mig på 20654630 så kan vi tage en dialog omkring de problematikker du kunne tænke dig hjælp til at forandre.


Kh. Matheuz Cosmos


Relaterede links:

få hjælp til tankemylder


357 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page