top of page
Søg

Undgå skyld og find guld i vreden!

Opdateret: 4. jun. 2023

I min verden betyder en undskyldning, det at undgå skyld, altså at undgå at overføre skyld til en anden, dette gøres ved at give en undskyldning.


Men hvad er skyld og hvor kommer det fra? Jeg tror på at vi alle er uskyldige og lad mig lige forklar inden du dømmer mig. Ja det handler nemlig om at dømme, for uden domme ingen skyldige.


Når man bliver dømt, tager man det personligt og som et angreb på sit selvbillede, man bliver vred og vil forsvare sig på grund en uretfærdighed. Man kan sige at man bliver vred og vil retfærdiggøre sig selv ved at overføre skyld til en anden.


Overføringen af skyld gør man ved at bebrejde og beskylde den anden for sine egne handlinger. Jeg gjorde det fordi du gjorden sådan, derved er du skyldig og ansvarlig for mine handlinger. Det er her det går galt, for når vi fralægger os ansvaret for egne handlinger, påfører vi andre skyld.


Man er ikke skyldig, men ansvarlig for egne handlinger!


For at finde fred må vi lære at adskille udløseren og årsagen. For alle gør noget af en årsag og vi reagerer eller bliver aktiveret af en udløser/trigger. Det er to helt forskellige ting, udløseren er det ydre det vi ser, mærker eller hører, årsagen er i det indre, det jeg fortæller mig selv når aktiveringer går i gang.


Man kan sige at man bliver reaktiv og kommer til at gøre noget som man fortryder eller skammer sig over, hvis man altså har empati. Processen ender ofte ud i selvskadende adfærd, som f.eks. nedgørelse og bebrejdelser af sig selv med selvkritiske tanker, måske man ender ud i cutting, misbrug eller lignende adfærd. Den grundlæggende følelse i denne proces er skam.


Derfor er der guld at hente i vreden.

Vreden peger nemlig på noget i dig, den peger på et udækket behov som du kommer i kontakt med igennem årsagen, nemlig det du fortæller dig selv under aktiveringen som blev skabt af udløseren.


Det er rigtig tit at der ligger en sårbarhed bag vreden, vreden beskytter os nemlig for noget der kan være svært at være med, dette er ofte ubevidst og det er her guldet ligger. Ved at komme i kontakt med behovet kan du finde en sund og brugbar strategi som opfylder dit behov. En strategi som virker vil uden tvivl udløse glæde og accept i dit indre.


Jeg håber, at mit lille skriv omkring vrede, skyld og skam kan hjælpe dig til en større forståelse eller måske håb for, at der findes en effektiv løsning på det at blive vred eller bære på skyld. Samtidig kan det være svært selv at få bearbejdet og ændret disse mønstre.


I den forbindelse er professionel hjælp nødvendigt. Der er mange dygtige professionelle terapeuter derude. Jeg arbejder selv professionelt med disse problematikker og har mange års erfaring omkring vredes- og konflikthåndtering og kan hjælpe dig til at opnå større selvkærlighed og selvaccept. Jeg garanterer dig, at det er lykken at elske sig selv og det gør vi igennem gode, venlig og kærlige gerninger og handlinger overfor andre.Hvis du har mod på at opdage dig selv og du samtidig vil ændre dine mønstre, så kontakt mig allerede i dag og lad os få en lille dialog omkring dine problematikker og om hvad jeg kan tilbyde dig i den forbindelse. Husk, du er kun en tanke fra at have det bedre!


Kh. Matheuz Cosmos - 20654630


Relaterede links:

pige har svært ved tilknytninger


281 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page