top of page
Søg
Forfatters billedeMatheuz Cosmos Joshua Petersen

Unge og lavt selvværd

Opdateret: 1. apr.

Unge er mere pressede end nogensinde før. Særligt angst, depression og andre psykiske lidelser er et problem, der kun ser ud til at vokse mere og mere, år efter år.

Faktisk er dårligt selvværd blandt unge utrolig udbredt, og rigtig mange kæmper med et lavt selvværd igennem teenageårene. Men hvad vil det sige at have dårligt selvværd, og hvorfor er fænomenet nærmest blevet en epidemi blandt nutidens unge? Hvad kan man gøre ved det? Og hvad skal man som forældre være særlig opmærksom på?


Hvorfor lider mange unge af dårligt selvværd?

Der kan være mange grunde til, at man som ung har udviklet dårligt selvværd, og grundene kan ofte være komplekse og sammenfiltrede.


Barndommen

Først og fremmest kan man pege på den unges opvækst. Som barn lærer vi, hvordan verden hænger sammen ved at observere og interagere med den, og menneskene der er omkring én.

Har man haft kritiske forældre, har man forsøgt at gøre gode ting, men alligevel blevet mødt med ligegyldighed eller er man blevet straffet hårdt, hvis man har gjort selv de mindste ting forkert? Herved kan man nemt få følelsen af, at uanset hvad man gør, så er det ikke godt nok. Dette kan give dårligt selvværd, når den unge når til teenageårene.


Sociale medier

Tidligere har barndommen været en stor faktor, hvis man som ung havde dårligt selvværd. Undersøgelser i dag viser, at rigtig mange unge har langt lavere selvværd end førhen, og her bliver der peget på de sociale medier som den helt store synder.

På de sociale medier bliver vi bombarderet med ”perfekte” billeder og portrætter, hvor alt sidder lige i skabet. Da unges hjerner stadig udvikler sig, bliver indtrykkene taget ind og bearbejdet, som om at de reflekterer virkeligheden. Så selvom den unge godt rationelt ved, at det ikke altid er helt så perfekt bag kulissen, kan det alligevel give en følelse af, at ens liv og præstationer ikke er helt så spændende, imponerende, perfekte eller værdige, som det ser ud til, at alle andres er.


Andre årsager

Dårligt selvværd hos unge kan også udvikle sig, hvis man står overfor høje krav til hverdagen og gang på gang oplever, at man ikke slår til. Det kan for eksempel være krav fra venner, veninder, kæreste og familie, eller det kan være høje krav, man stiller til sig selv. Ligeledes er mobning en af de helt store synder på dårligt selvværd hos unge.



lav selvværd, unge og ungecoaching - ungeterapi - turn about


Konsekvenser ved lavt selvværd i en ung alder

Lavt selvværd kan have betydning for den unges livskvalitet og trivsel. Dette kan blandt andet vise sig igennem en indre kritikker, der kan træde frem i sociale situationer. Her kan du opleve usikkerhed i forhold til, om det du siger, bliver opfattet dumt af andre, det kan også være tanker om, hvordan andre ser på dig og dine handlinger.

Gennem perfektionisme kan der være behov for at skabe kontrol for dermed at undgå ubehagelig kritik eller afvisning. Unge med lavt selvværd kan opleve, at det er vanskeligt at skabe og bibeholde relationer. Følelser som tristhed, stress, skam, angst og vrede kan komme til at fylde en del i hverdagen. Mange unge har en dårlig opfattelse af deres egen kropsbillede og føler, at det er svært at leve op til, det de ser, bliver vist på de sociale medier og kan føle et pres i at skulle kunne følge med.

Konsekvenser som lavt selvværd kan have hos unge, er angst, ensomhed, stress, spiseforstyrrelser og en forhøjet risiko for depression. Det kan også forhøje sandsynligheden for et stofmisbrug eller anden form for afhængighed, da det gør, at man for en stund kan få en tilfredsstillelse med sig selv. Det påvirker ens parforhold, studie og venskaber. Men værst af alt er, at de negative konsekvenser kan lede til et selvbillede, der kun bliver værre og værre, som tiden går, og derved bliver de negative konsekvenser kun forstærket og bliver en ond spiral, der kun falder dybere og dybere, hvis der ikke bliver taget hånd om det.


Har du en teenager med lavt selvværd?

For mange unge er teenageårene en udfordring både fysisk, psykisk og socialt. Mange kender til, at ungdomsårene er en tid, hvor man er usikker på, hvem man er, hvor man hører til, hvilke valg man skal træffe og hvad man i virkeligheden vil med sit liv. Presset er i dag kun større, da man sammenlignet med tidligere kan følge de andres ”perfekte” liv på de sociale medier.


Unge med lavt selvværd bruger ofte deres energi på:

· at føle sig forkert

· at føle sig for tyk eller for tynd

· at påtage sig skylden hvis der sker noget

· at sammenligne sig med andre – både fysiske personer og på de sociale medier

· at være selvkritisk

· at bekymre sig

· ikke at føle sig god nok

· at tænke på hvad andre mener om én

· at skulle præstere noget for at føle dig værdifuld


Som forældre til en teenager eller en ung, er der god grund til at være opmærksom på hans/hendes trivsel. Har din teenager nogle af ovenstående symptomer, kan det være tegn på lavt selvværd. Oplever du, at din teenager ikke trives, er der heldigvis flere ting, du kan gøre. Alle er noget værd og har noget godt at byde på, det handler bare om at finde ud af hvad og om at finde troen på sit eget værd.



forældre og ungeterapi, hjælp til unge


Hvorfor har unge ofte ikke stort selvværd?

Der kan være mange grunde til, at man som ung og teenager føler dårligt selvværd. Nogle af de mest almindelige problemer og symptomer kan være:

· Mindreværd i forhold til venner

· Negative antagelser om sig selv

· Usikkerhed i sociale sammenhænge

· Problemer med at sige fra overfor andre

· Har svært ved at lukke andre ind

· Hormoner og forandringer der sker med kroppen

· Generthed der gør, at man ikke får sagt det, man gerne vil

· Kærestesorger

· Skoleskift og skift af venner der kan gøre det svært for den unge at finde sit ståsted

· Underkender egne præstationer og kvaliteter

· Har svært ved at tage imod komplimenter

· For høje krav og store forventninger til sig selv

· Sociale medier og sammenligne sig selv med andre

· Dårligt søvnmønster på grund af for mange tanker der kører rundt

· Fester og alkohol

· Roser aldrig sig selv


Hjælp til unge med lavt selvværd

At få behandlet lavt selvværd er muligt. Professionelle terapeuter har forskellige metoder. For eksempel kognitiv adfærdsterapi, mindfulness eller coaching viser sig at forbedre selvværdet. Det vigtigste er, at terapeuten udfører terapien omkring den unge og ser på den individuelle som person.


Ting man selv kan gøre er, hvis man er ung og har lavt selvværd:


- Øv selvmedfølelse

Prøv af udvise den samme empati overfor dig selv, som du viser overfor andre omkring dig. Hvis du for eksempel har en ven eller en veninde, der har det svært, vil du højst sandsynligt være omsorgsfuld og støttende og ikke være negativ, som du muligvis vil være overfor dig selv.


- Få hjælp fra andre

Folk med lavt selvværd søger ofte ikke hjælp, fordi de føler, at de ikke fortjener det. Forsøg at få hjælp fra dine nærmeste, da de ofte kan hjælpe dig med at udfordre den indre kritiker meget mere end du selv kan.


- Afvis dine indre kriterier

Fokuser på de positive tilkendegivelser og aspekter, som du får fra dine omgivelser.


- Skru ned for de sociale medier

Prøv at skære ned for tiden du bruger på de sociale medier. Det kan for eksempel være, at du sætter tidsloft på dit SoMe forbrug eller du beslutter dig for et tidsrum, hvor du må være på de sociale medier. Det kan også være dage, hvor du slet ikke må bruge de forskellige SoMe kanaler.


Det lave selvværd hos den unge kan ofte være så psykisk hård og smertefuldt, at der er behov for professionel hjælp.


Behandling af unge med lavt selvværd

Det er sjældent, at de udfordringer vi oplever i livet, er unikke. Faktisk deler vi som mennesker langt flere smertefulde oplevelser med hinanden, end vi går og tror. Det betyder derfor også, at vi kan spejle og relatere hinandens tanker og følelser, hvorfor vi oplever en markant lindring i kroppen bare ved at åbne op og tale sammen om tingene.

Har du spørgsmål til, hvordan jeg kan hjælpe unge med lavt selvværd, eller ønsker du at booke en tid, er du altid velkommen til at kontakte mig. Jeg kan kontaktes på telefon 20 65 46 30 eller på mail turnabout@outlook.dk. Alternativt kan du benytte dig af kontaktformularen, som du finder her på siden og jeg kontakter dig indenfor 24 timer.

640 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Indlæg: Blog2_Post
bottom of page